Hem » NOSE WORK

NOSE WORK

Nosework_Bodil2Nose Work är en hundsport från USA som grundades av några professionella specialsökstränare. Målet var att ge sällskapshundar och deras ägare ett roligt och lättillgängligt sätt att aktivera sig tillsammans och lära sig kommunicera bättre genom sökarbete i samarbete.

I Nose Work får hunden använda ett av sina främsta sinnen, sitt luktsinne. Sporten går ut på att hund och förare söker efter specifika dofter i olika miljöer. Hunden ska berätta för föraren var doften finns och föraren lär sig ”läsa” sin hund. Genom att doften placeras på olika höjder och i miljöer med varierande svårighetsgrad, får hunden både mental och fysisk stimulans. Nose Work är en aktivitet som alla hundar och hundägare kan ägna sig åt. Det enda som behövs är ett intresse för nosarbete.

Det finns tre klasser att tävla i: NW 1, NW2 och NW3 och det finns tre dofter som hunden behöver lära sig att identifiera. I klass 1 är det sök efter eukalyptus, i klass 2 tillkommer lagerblad och i klass 3 tillkommer lavendel.

När du går grundkurs hos oss får du en flaska med eukalyptushydrolat. Om du vill fylla på den, eller köpa fler flaskor kan du göra det via oss.

Det finns fyra olika sökmoment:
Behållarsök
Inomhussök
Utomhussök och
Fordonssök

Här finns några videoexempel på hur det kan se ut när vi tränar:

Brix visar utomhussök

Bodil visar fordonssök

På WBK arrangerar vi grund- och fortsättningskurser och vi arrangerar gemensamma träningskvällar för alla som gått en grundkurs och kommit igång med nosework-träningen. Det spelar ingen roll om du vill tävla eller inte. Träningen är så rolig och nyttig ändå. 

Vill du vara med i Nose Work-gruppen på klubben och vara med på träningar och roliga arrangemang? Ju fler vi är, desto mer kan vi göra.

Kontakta Bitte Hårdsten bitte.hardsten@telia.com